keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Are you all right? -Ööö, yes...?

Vaihdossaolo ja jatkuva altistuminen vieraalle kielelle tietää lähes väistämättä jonkinasteista parannusta kielitaitoon. Enkunopiskelijana koen olevani jo kohtuullisen korkeella suorittamisen tasolla, joten millään huimalla kohinalla kielenosaaminen ei ole pompannut ylöspäin. Mutta ei käy kieltäminen, sujuvuus ja yleinen varmuus käyttää kieltä on ehdottomasti mennyt eteenpäin, eli vaihdosta on ollut paljon konkreettista hyötyä!

Hauskinta täällä ollessa on ollut bongailla niitä pieniä kulttuurisia juttuja, mitä paikalliset viljelevät puheessa. Tässä muutamat jutut, jotka toistuvat lähes kaikissa kanssakäymistilanteissa irlantilaisten kanssa.

How's it going? Tätä käytetään aika paljon irlantilaisten toimesta How are you?-kysymyksen sijaan.

How are you?/How's it going-kysymykseen vastatataan joko Good! tai Grand!
Itte tarjoilin ensimmäiset viikot sitkeästi Fine-vastausta, ennenkuin sain sisäistettyä Grand-sanan käytön. Fine ei vaan ole näille se luonnollisin vaihtoehto.

Thanks a million! Tätä lausahdusta kuulee tosi useesti irlantilaisten suusta sen perinteisen Thanksin lisäksi.

Baaritiskillä esitetty kysymys Are you all right? aiheutti aluksi pienen hämmentymisen hetken: Joo, kyllähän mulla on kaikki ihan hyvin, voi apua, näytänkö mä siltä että oon kamalassa kännissä, mitäköhän mun kuuluu vastata, eikun niin joo tietysti, joo, ööö, siideriä kiitos! Samaa kysymystä käytetään myös ahkerasti muissakii vastaavissa palvelutilanteissa, esimerkiksi koulun lounaspaikoissa ja perimmäisenä tarkoituksena on ihan vaan varmistaa, että saatko jo palvelua.

It was great craic! Eli kun joku juttu on ihan huippua. Tätä lausahdusta yksi poika Badminton Clubissa käyttää aina hyvän sulkkismatsin jälkeen. Hyvin menneet viikonloput ja muut tapahtumat kuitataan samalla lauseella ja esimerkiksi Dance Clubissa ohjaaja tsemppasi meitä tulevaan esitykseen sanomalla It's gonna be great craic!

Muita sanoja ja ilmauksia olisi vielä takataskussa, mutta nämä taitavat olla ne yleisimmät, joilta ei voi välttyä, vaikka Irlannissa viettäisi vain vähän lyhemmänkin ajan. Ajasta puheenollen, vaihtoaika alkaa olla enemmän lopussa kuin edessä. Haluaisin tiedustella miten oon voinut olla Irlannissa jo reilusti yli kaksi kuukautta...?

4 kommenttia:

  1. Viittasin sun kirjoitukseen blogissani, kilju jos ei käy päinsä :) Halusin vain sun kokemukset vertailuiksi omilleni.

    VastaaPoista
  2. Heii, olipa hyvä ja hauska teksti! Voi oon ite ollu samoissa tilanteissa niin monta kertaa... Ootas kun päästään vertailemaan irkku- ja aussienkkua porukalla, huhhei! :) Oot huippu Riiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitti :) Mä uskon että meillä riittää aika paljon puhuttavaa ja haluun kuulla miten aussi-enkku on tarttunu suhun! Pianhan me nähään, en voi uskoa, että oot ollu jo kohta vuoden poissa!

      Poista