sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Reisijumppaa Bunratty Castlessa

Viikko on taas hurahtanut niin nopeasti ohi, että ollaan jo sunnuntaissa. Eilen päätin toteuttaa jo jonkun aikaa muhineen ajatuksen lähteä katsastamaan noin puolen tunnin bussimatkan päässä oleva 1400-luvulla rakennettu Bunratty Castle. Aamu oli mitä upein ja kaiken sumun läpi näki miten päivästä on tulossa erittäin kaunis.
Linna ei vaikuttanut ulkopäin olevan koolla pilattu, mutta sisällä riitti huoneita ja nähtävää. Oli hauskaa kierrellä ympäri huoneita ja kapeita porraskäytäviä ja kuvitella itsensä 1400-luvulle. Taisivat linnassa asuneet olla kohtuullisen hyvässä kunnossa, sen verran Bunratty Castlessa nimittäin oli portaita. Olisi kyllä mielenkiintoista päästä kurkkaamaan muutamaksi päiväksi millaista arki linnassa on ollut. Pari päivää onnistuisi varmaan ihan mukavasti jos vain saisin ottaa nykyaikaisen vessan mukaani. Tuohon aikaan kun kylpyhuone näytti käsittäneen vain reiän lattiassa. 
 
Tottakai kun linnassa ollaan, niin pitäähän tornista päästä ihailemaan maisemia -ja mahtavat maisemat eteen avautuikii! Kiitokset vaan jälleen kerran ihanalle syysilmalle. Bunratty Castle sijaitsee aivan Shannon-joen suistoalueen tuntumassa, eli toiselta puolelta näkyy lähellä siintävälle lahdelmalle ja toiselta puolelta taas pääsee näkemään tuttua maalaismaisemaa.

















Bunratty Castlen sisäänpääsymaksu käsittää myös linnan ympärillä olevan alueen, Folk Parkin. Alueelle on rakennettu kopioita 1800-luvun Irlantilaisista asumuksista ja talot on myös sisutettu ajalle tyypilliseen tapaan. Oli mielenkiintoista nähdä millaisia kalastajien tai maanviljelijöiden talot olivat tuohon aikaan. Sen verran voin paljastaa, että mukavuuksissa oltiin hiemaan karsittu nykypäivään verrattuna. Mun mielestä navetta keittiön yhteydessä vaan tuntuu aika jännältä yhdistelmältä. Olihan siellä myös niiden paremmin toimeentulevien ihmisten koteja reilun sadan vuoden takaa.

















Mitäpä entisajan maatalot olisivatkaan ilman kotieläimiä, eli Folk Parkista löytyi niin lehmiä, peuroja, kanoja kuin irlantilaisia susikoiriakin. Tuntui, että mun iästä lähti viisitoista vuotta pois heti kun bongasin ensimmäisen kanan ja aloin odottaa minkä rakennuksen pihalta löydän seuraavan eläimen. Luonnollisesti eläimiä ei nyt lokakuussa ollut niin paljon näytillä kuin mitä kesäkuukausina, jolloin paikka kuhisee turisteja ja eritoten lapsiperheitä.




















Folk Parkissa tulevaa opettajaa kiinnosti tietysti 1800-luvun koulu, jossa oli omat ovet ja luokat tytöille ja pojille. Tyttöjen luokka oli jotenkin oudosti paljon askeettisempi poikien omaan verrattuna. Oli kyllä ihan tosi mukava päivä, eli jos sattuu pyörimään lähistöllä ja säätiedotus ei oo luvannut sadetta, niin Bunratty Castlen ja Folk Parkin näkeminen on mukava tapa viettää kiiretön lauantaipäivä! Loppuun vielä tunnelmakuvat entisajan koululuokasta. Vähän erilainen meno kun mitä nykyään kaiken maailman SmartBoardien kanssa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti