tiistai 18. syyskuuta 2012

Ihastelua Glendaloughissa

Viikonloppuna tehty reissu Dubliniin ei rajoittunut pelkästään kaupungin näkemiseen, vaan International Societyn järjestämään retkeen kuului myös tutustuminen Glendaloughiin, joka sijaitsee Wicklown kauniissa kreivikunnassa noin tunnin ajomatkan päässä etelään pääkaupungin sykkeestä. Alueen lempinimi on "The Garden of Ireland", enkä ihmettele yhtään miksi P.S I Love You-elokuvaa on kuvattu juuri tällä seudulla. Pelkästään jo matkalla Glendaloughiin teki mieli pyytää bussikuskia pysäyttämään tienvarteen valokuvien ottamista varten.

Glendalough on siis jyrkkien kukkuloiden väliin jäävä laakso, jossa on kaksi järveä ja iirinkielinen nimi 'Gleann dá Loch' kääntyykin englanniksi 'Valley of the Two Lakes'. Paikalla oli sunnuntaina meidän satapäisen seurueen lisäksi ainakin kuusi muuta bussilastillista, mutta silti maastossa kävellessä oli ihanan rauhallista ja maisemia sai ihastella omassa tahdissa. En tiedä kyllästynkö koskaan tähän luontoon!
Glendaloughissa kannattaa ehdottomasti lähteä vaeltelemaan pitkin ympäröiviä kukkuloita. Itseäni jäi vähän harmittamaan, kun luonnossa kiertelyyn ei jäänyt aikaa kun parin kilometrin reitin tekemisen verran. Jos siis suuntaa paikalle väljemmän aikataulun kanssa, niin valittavana on eri vaikeustason reittejä, jotka kestävät aina tunnista lähemmäs neljäänkin tuntiin. Tällä kertaa tuli kierrettyä lenkki Lower Laken ympäri ja vähän jäi kaivelemaan Upper Laken kiertäminen -se kun oppaiden mukaan on vielä Lower Lakea hienompi paikka.



















Luonnon lisäksi historia tekee Glendaloughista mielenkiintoisen vierailukohteen. Paikalta nimittäin löytyy vanhan luostarin rauniot ja muutama paremmin säilynyt kirkko 1000-luvun alkupuolelta. Tarinan mukaan nuori munkki Kevin tuli Glendaloughiin etsimään rauhallista mietiskelypaikkaa päästäkseen lähemmäs luontoa. Toisin kävi, kun muutkin innoistuivat paikasta munkin innoittamina ja pikkuhiljaa Glendaloughista kehkeytyi kunnon luostarikaupunki.
Alueen rakennukset joutuivat historian aikana niin viikinkien kuin englantilaistenkin hyökkäysten kohteeksi. Kuvassa näkyvä torni, Round Tower, oli tärkeä paikka asukkaille hyökkäysten aikana. Kun viikinkien huomattiin lähestyvän Glendaloughia, niin kaupungin asukkaat ja luostarin arvotavarat koottiin tornin muurien suojaan. Suosittelen kyllä pistäytymään Glendaloughissa, sillä paikalla saa toteutettua kaksi asiaa kerralla: luonnosta nauttimisen ja alueen historiaan perehtymisen. Harmi vaan, että sunnuntaina satoi vettä, joten kuvat eivät säteile kirkkaina. Toisaalta, tämähän ei ollut mikään yllätys, kun kyseessä on maa nimeltä Irlanti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti