torstai 27. syyskuuta 2012

Opintojen arkipäivää

Blogitekstien perusteella olen huidellut ympäri Irlantia ja keksinyt paljon erilaista tekemistä, mutta kyllä mä oon ehtinyt viimeisen kuukauden aikana opiskellakin! Ja opiskelijavaihdossahan tässä Irlannissa asumisessa on kyse, eli eiköhän olisi aika vähän valottaa myös tätä ns. virallisempaa, mutta kuitenkin sitä arkisempaa, jokapäiväistä puolta.
Ennen Irlantiin lähtöä olin tehnyt alustavia kurssivalintoja tälle syksylle Learning Agreementin muodossa, johon täytyy saada hyväksyntä oman aineen amanuenssilta Jyväskylässä ennenkuin paperilapun sai lähettää eteenpäin kohti Limerickin yliopiston vaihtokoordinaattoria. Kurssien pläräily ja valitseminen tuntui keväällä kohtuullisen työläälle, tai en oikein meinannut löytää kunnollisia sisältökuvauksia kursseille. Tiedossani kyllä oli, että alustavat kurssivalinnat kokevat muutoksia, sillä kaikkia kursseja ei mitä todennäköisimmin ole, kun vaihtokohteeseen pääsen. Loppujen lopuksi päädyin tekemään vain yhden niistä kursseista, jonka olin keväämmällä valinnut, eli eipä kannata ottaa suurta stressiä alustavista kurssivalinnoista!
Periaatteessa vaihtarina on mahdollisuus tehdä 3-5 kurssia yhden lukukauden aikana ja jokainen näistä kursseista on 6 opintopisteen arvoinen. Itse päädyin tekemään 4 kurssia ja lyhyellä matikalla tästä taitaa tulla 24 opintopistettä olettaen, että pääsen kaikista kursseista läpi. Siinä sitä onkin jännistystä syksylle, mutta toisaalta on myös kiva nähdä miten pärjää paikallisiin oppilaisiin nähden, joiden äidinkielenä on englanti. Kiva systeemi täällä on se, että ensimmäiset kaksi viikkoa saa käydä istumassa tunneilla ja miettiä mikä vaikuttaa mielenkiintoiselle ennenkuin tekee lopulliset kurssivalinnat.
Mitä mä sitten täällä oikein opiskelenkaan. Vaihtarina päädyin ottamaan English as a foreign language-kurssin, jossa siis keksitytään kielioppiasioihin ja sanaston lisäämiseen ja ainakin nämä pari ensimmäistä viikkoa ovat olleet ihan hyödyllisen oloisia, vaikka kurssin vaativuustaso ei ihan mahdottoman korkea ole. Lisäksi tykkään siitä, että kurssin opettaja kertoo aina joka tunnilla jonkin Irlannin kieleen tai kulttuuriin liittyvän ominaisen asian, jonka tietäminen auttaa ymmärtämään paikallista elämää ja tapoja vähän paremmin.
Toiseksi kurssiksi valikoitui Academic Reading and Writing, kun luin vanhoista vaihtoraporteista kurssin olevan hyvää preppausta kandia varten. Se koitos mulla odottaa edessä vaihdon jälkeen, eli vielä saan puolisen vuotta olla miettimättä koko asiaa. Täytyy kyllä sanoa, että kurssilla on tähän asti käsitelty erityisesti tuota reading-osiota, mutta eiköhän se kirjoittamispuolikin tule hoidettua viimeistään kurssin päättävien esseiden muodossa.
Kun kerran Irlannissa ollaan, niin Irish Language ja Irish Folklore-kurssit tuli myös otettua mukaan syksyn ohjelmaan. Iirin kielen opiskelu vaikuttaa mielenkiintoiselle ja veikkaanpa, että kurssin avulla opin bongailemaan katukylteistä iirinkielisiä sanoja ja ehkä myös ymmärtämään mitä paikannimet iiriksi tarkoittavat. Erityisen innoissani oon tuosta Irish Folklore-kurssista, sillä luennot pitävät sisällään kaikkea Irlannin hautajaisperinteistä keijutarinoihin. Mahtavaa on myös se, että paikallinen tarinankertoja tulee viihdyttämään opiskeljoita yhden luennon ajaksi! Motivaatio opintoihin on ainakin vielä korkeella ja luulenpa, että 14 kontaktituntia viikkoon ei aiheuta suurta hampaidenkiristelyä! Ps. Kuvat ovat yliopistolta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti